Koti » Blogit » Saulin blogi » Älylättärit

Älylättärit

posted in: Saulin blogi
Edessä uusi kausi ja ollaan taas perusasioiden äärellä. Uinnin saralla ei minulla ole kunnon taustaa, oon vaan treenannut aika paljon määrää ja luonnostaan saanut sen triathlonporukkaan verrattuna ihan hyvälle tasolle. En ole kärjessä, mutta en jää paljoakaan.
Mutta kaakelia pitää tuijottaa ja 25m altaan päätyjä läppäistä, jotta edes taso säilyy. Saati, että saisi nopeutta ja tehokkuutta mukaan. Joroisten jälkeen alkoi vaivaamaan vasen olkapää. Sen kanssa tuli toimeen, mutta ajatus uintien lisäämisestä talvella ei tuntunut mukavalta. 
Älylättärit hankittiin SKBlle ja Tero kävi koulutuksen. Alettiin vähän testailemaan. Testiä tehdessä Antti sanoo altaan reunalta… ‘jätkä sä hajotat sun olkapääs jos et kierrä kunnolla!’ Sitten analyysiä lättäristä, vartalonkierto jää todella juuri vajaaksi vasemmankäden eli ei hengityspuolelta. 
Tää saa mut mietteliääksi ja toisaalta antaa myöskin syyn olkapäävaivalle. Kortisoni ei auttanut käytännössä ollenkaan eli on vaan altistava tekniikkavirhe. Ajatus siihen täysillä, jotta uintisyksy voi jatkua. Vartalonkiertoa korostaen annoin taas mennä.
Uusi mittaus: Olkapäävaiva hellittänyt ja lättärien data kertoo, että koko voima on siirtynyt vasemmalle puolelle aikasemmasta tasaisesta voimatuotosta. Ylikorjattu tilanne, mutta millä ihmeellä sen olisi muuten saanut selville kuin mittarilla? Vasen 75% voimasta ja oikea 25%, olen oikeakätinen.  Vesi elementtinä on vaan järjettömän vaikeaa. Jos juoksisin noilla prosenteilla olisi se todella pahan näköistä linkkausta, mutta vedessä ja radalla se ei näy mitenkään.
Lättäreillä tulee esiin hyvin voimantuotto (voima, tasapaino ajoitus). Myöskin onko suunta eteen-, sivulle- tai taaksepäin (mihin veto missäkin vaiheessa suuntautuu) Analyysiä voi verrata uintidataan, jota on kerätty muilta uimareilta. Kukaan ei ole täydellinen ja yksikään veto ei ole samanlainen, on syytä pitää mielessä. Aluksi tilastot ja kuviot vaikuttavat heprealta, mutta pienen ajatuksen kun niille suo, niin ne avautuu kaikille.
Drillejä korjaamaan tilannetta, ja nyt ensimmäistä kertaa uinnissa alan ymmärtää drillien tarkoituksen. Miksi ja miten? Aikaisemmin olen tehnyt niitä vain kuin ohjelmassa niin on lukenut. Nyt olkapäiden asennolla ja liikkuvuudella on merkitys ja kuinka keskivartalo pitää!
Projekti ‘Lahdessa ykkösenä ylös’ aloitettu. Tavoitteita pitää olla! Uinnissa pitää vetää hyvin ja tehokkaasti ja silloin ollaan pyörällä hyvässä asemassa ja voimissa.
Uintia 3-4 kertaa viikossa, Trainesensestä tulee ohjelma ja analyysi. Nyt pidetään ohjelma mielenkiintoisena ja Teron kanssa toinen toisiamme sparraten saadaan kaikki irti treeneistä. Jotenkin motivaatio, kun laittaa uintiin ajatusta, on tällä hetkellä kova!
1. Kuntopiiri (uintilihasten aktivointi) ja drillit
2. Nopeus
3. CSS (tällä hetkellä 1:26 25m altaassa)
4. Kelaus ja kestävyys
Uimaan oppii uimalla  pitää paikkansa, mutta nopeasti ja tehokkaasti uimaan oppii kehittämällä tekniikkaa ja aktivoimalla oikeita lihaksia.

https://smartpaddle.trainesense.com/

Älylättäridataa
Tero näyttää mallia, kuivatreenit menossa. Olkapäät aktiivisiksi

Leave a Reply